Veel gestelde praktische vragen

Hier vindt u een aantal veelgestelde vragen over de praktijkorganisatie. Antwoorden op medische vragen vindt u elders op de site, klik hier.

Echte dokters?
Altijd naar dezelfde arts?
Landelijk schakelpunt en electronisch medisch dossier?
Tot hoe laat open?
Hoe regel ik een herhaalrecept?
Hoe kom ik aan een verwijsbrief?
Hoe laat is het inloopspreekuur?
Keuringen?
Tropenvaccinaties? Kijk ook eens op You Tube.
Oren uit laten spuiten?
Spiraaltje zetten? Kijk ook eens op You Tube.
Ontvangt de praktijk artsenbezoekers?
Hoe schrijf ik me bij de praktijk uit?
Ik heb een briefje van de dokter nodig.
Kosten en eigen risico

 

Zijn de studentenartsen echte dokters of leren ze nog ?
De artsen die bij  de praktijk werken zijn allemaal geregistreerde huisartsen. Ze hebben daarnaast nog extra kennis en ervaring met veel voorkomende klachten en ziekten van jonge mensen. Binnen de praktijk zijn de artsen ook nog verder gespecialiseerd zodat we alle kennis in huis hebben. De artsen doen met de andere huisartsen in Amsterdam mee met de avond-, nacht- en week-end diensten in de stad.

Moet ik altijd naar dezelfde arts?
Neen, u bent vrij een afspraak te maken bij de arts van uw voorkeur. Het kan echter voorkomen dat u langer moet wachten op een reguliere afspraak. Over het algemeen is het handig om één ziekteperiode bij dezelfde arts te blijven, echter alle artsen werken part-time dus soms is uw arts van voorkeur niet aanwezig.

Is mijn dossier verbonden met het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor het electronisch medisch dossier?
Neen, op dit moment niet. De patiëntengegevens staan niet in verbinding met het internet. Maar er komt wel regelgeving aan waarbij dit mogelijk verplicht wordt. De praktijk houdt zich uiteraard aan de wet. Aan het landelijk dossier zitten voordelen maar bepaald ook nadelen. De regering heeft bepaald dat mensen zelf moeten aangeven of ze willen dat hun gegevens door andere hulpverleners ingezien kunnen worden, dit heet in jargon: “opt in”.
P
atiënten van onze praktijk die aangeven dat ze kiezen voor “opt in” kunnen we op dit moment nog niet van dienst zijn. De toestemmingsverklaringen die via het internet bij ons komen zullen wel worden bewaard. In 2014 beraadt de praktijk zich op het vervolg.

Tot hoe laat kan ik mijn recept/verwijsbrief bij de praktijk ophalen? 
Tussen 8.30-17.00 uur is de balie hiervoor open

Ik wil een herhaalrecept aanvragen, kan dat?
Ja, dat kan. Het beste gaat dat via onze herhaalreceptenlijn, tel 525 3199 of via deze site met het aanvraagformulier.

Ik wil graag een verwijsbrief aanvragen, kan dat?
Sinds jaar en dag bestaat de regel dat voor een (eerste) behandeling in het ziekenhuis of door de specialist of psycholoog een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk is. De laatste jaren is echter de situatie ontstaan waarin medisch specialisten een patiënt behandelen zonder een verwijsbrief; deze wordt dan achteraf bij de huisarts gehaald. Daardoor ontstaan onnodig hoge kosten. De oude, lang bestaande regel zal opnieuw leven worden ingeblazen: eerst naar de huisarts, daarna (alleen) als het nodig is naar het ziekenhuis of specialist.  Aldus het recente akkoord tussen de minister voor Volksgezondheid en de Landelijke Huisartsen Vereniging.
We maken graag een afspraak voor u op het spreekuur om een eventuele verwijzing met de huisarts te bespreken.

Kan ik bij jullie terecht voor keuringen?
Helaas is dat niet mogelijk. Voor verdere informatie kunt u bellen met de assistente.

Ik heb vaccinaties nodig voor de tropen, kan ik die bij jullie halen?
Ja, wij hebben vaccinatiespreekuren. We werken samen met een landelijke vaccinatieorganisatie waardoor onze tarieven laag zijn. We hebben alle vaccins op voorraad. U kunt voor de vaccinaties een afspraak maken.  Voor meer informatie klik hier.

Kan ik mijn oren uit laten spuiten?
Ja, dit kan op ons assistentenspreekuur, van dinsdag t/m vrijdag tussen 14.00-16.00 uur, u hoeft geen afspraak te maken.

Ik wil een spiraaltje laten plaatsen, kan ik daarvoor een afspraak maken?
Heeft u door een van onze artsen al een vooronderzoek (inwendig onderzoek en vaginale kweek) laten verrichten? Zo ja, dan kunnen we een afspraak plannen het liefst tijdens uw menstruatie. U kunt hiervoor bellen met de assistente. Als u nog geen vooronderzoek heeft laten verrichten kunt u daarvoor een afspraak maken. De praktijk heeft hierover een eigen folder.

Ontvangt de praktijk ook artsenbezoekers van de farmaceutische industrie?
Neen, dat doen we niet. Heel soms als er iets op de markt verschenen is waar we meer van willen weten nodigen we iemand uit, maar dat is een grote uitzondering.

Hoe schrijf ik me bij de praktijk uit?
Hiervoor is een apart formulier beschikbaar.

Ik heb een briefje van de dokter nodig.
Meestal is dat niet zo. Om de weg te vinden in de regels bij verklaringen, woningzoeken, hulp in de huishouding, keuringen, reiskosten voor ziekenhuisbezoek en nog veel meer kunt u op de Amsterdamse Verwijswijzer terecht.

Kosten en eigen risico
De huisartsenzorg is verzekerd in de basisverzekering en het zogenaamde eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts. Voor de specialist, ziekenhuisopname, onderzoek in een laboratorium (denk aan bloedonderzoek bij de ATAL, een SOA-onderzoek, een röntgen- of echo-onderzoek) en medicijnen geldt het verplichte eigen risico. In 2018 is dit € 385. Een SOA-onderzoek op bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe kost ongeveer € 185. Onze praktijk heeft hier wel het goedkoopste laboratorium voor geselecteerd.