Diane gebruiksters krijgen brief

Gezien de berichtgeving in de pers heeft de praktijk aan alle patiënten die afgelopen jaar een recept voor de Diane-35 pil gekregen hebben een informatiebrief gestuurd.

Het is al lang bekend dat de pil bijwerkingen zoals trombose kan hebben. Hoe “zwaarder” de pil hoe meer kans op bijwerkingen. De Diane-35 is een relatief zware pil die eigenlijk alleen voorgeschreven wordt bij ernstige acne. Het is een middel tegen acne dat ook als anticonceptie werkt. Het Nederlandse Bijwerkingen Bureau, Lareb, registreert bijwerkingen. Naar nu blijkt zijn er in het verleden gevallen van trombose niet gemeld. In de afgelopen 25 jaar hebben zich een aantal incidenten voorgedaan met soms een dodelijke afloop. Informatie vindt u op de site van Lareb.

Er zijn de afgelopen jaren allerlei nieuwe anticonceptiepillen op de markt  verschenen, zoals Yaz, Yasmin en Zoely. Hier wordt veel reclame voor gemaakt. Helaas is dat het vernieuwende. Dit zijn 3e of 4e generatiepillen en er is nu al gebleken dat ze meer bijwerkingen hebben en een hoger risico op trombose dan de oudere 2e generatie pillen. Ze zijn wel veel duurder.  De claims dat ze grote voordelen hebben wordt niet waargemaakt, dit is reclame. Het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin schrijft: “Een stevige promotiecampagne  moet waarschijnlijk het gebrek aan solide en onafhankelijk wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit compenseren.”

De huisartsen van onze praktijk zijn terughoudend met het voorschrijven van nieuwe, dure pillen die geen meerwaarde hebben.