Medisch

Hier vindt u medische informatie. We verwijzen naar betrouwbare links voor informatie van het Nederlands Huisarts Genootschap, naar zorgverzekeraars en naar een reeks van veel voorkomende aandoeningen bij ons in de praktijk

De huisartsen in Nederland hebben hiervoor Thuisarts.nl ontwikkeld met antwoorden op allerlei vragen over gezondheid en ziekte. Op alfabet kunt u specifieke informatie vinden. Hieronder een selectie:

VROUW EN ZO:

SOA’S

MAAG / DARM

LUCHTWEGEN

HUID

INSECTEN

GRIEP EN KOORTS

TROPEN en BUITENLAND

Een aantal veelgestelde vragen over medische onderwerpen en ons antwoord kunt u hier vinden. Vragen over de praktijkorganisatie vindt u elders op de site, klik hier.

Kosten
Zwangerschapstest
Ik heb een briefje van de dokter nodig.

Kosten
De huisartsenzorg is verzekerd in de basisverzekering en het zogenaamde eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts. Voor de specialist, ziekenhuisopname, onderzoek in een laboratorium (denk aan bloedonderzoek bij de ATAL, een SOA-onderzoek, een röntgen- of echo-onderzoek) en medicijnen geldt het verplichte eigen risico. In 2018 € 385. Een SOA-onderzoek op bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe kost ongeveer € 185. Onze praktijk heeft hier wel het goedkoopste laboratorium voor geselecteerd.

Vanaf wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
Drie weken na geslachtsgemeenschap is de normale zwangerschapstest betrouwbaar en sluit een negatieve test zwangerschap vrijwel uit. Vrijwel, dus als de menstruatie uitblijft of verandert, is er uiteraard toch reden voor een consult.

Ik heb een briefje van de dokter nodig.
Meestal is dat niet zo. Om de weg te vinden in de regels bij verklaringen, woning zoeken, hulp in de huishouding, keuringen, reiskosten voor ziekenhuisbezoek en nog veel meer kunt u op de Amsterdamse Verwijswijzer terecht.