Acne

Weg met puistjes….

In onze praktijk zien wij, vooral door de leeftijdsopbouw waarbij er overwegend patiënten zijn tussen de 18 en 30 jaar, in verhouding vaak mensen met acne (“jeugdpuistjes”).

De patiënten, zowel jongens als meisjes, met acne melden ons vaak: “iedereen om mij heen is al lang van zijn puistjes af ik geneer me er nog steeds heel erg voor”, of “ik durf niet zonder make-up de deur uit met zo’n hoofd” of “ik houd altijd rekening met wat voor truitje ik aantrek zodat je mijn schouders niet ziet” of “ik durf zo echt niet naar het strand, als het moet houd ik altijd mij T-shirt aan” .

“Slechts een deel van de patiënten met acne vraagt om behandeling; zelfzorg en zelfmedicatie spelen een grote rol bij deze aandoening. Acne kan voor de patiënt ingrijpende psychosociale gevolgen hebben. De lokalisatie van de huidaandoening in het gelaat en de leeftijd waarop acne het meest voorkomt, de adolescentie, spelen hierbij een rol. Het doel van de behandeling is de symptomen te onderdrukken, littekenvorming tegen te gaan en begeleiding te geven bij psychosociale problemen… “

Bovenstaande tekst is afkomstig uit de Nederlandse richtlijn voor huisartsen voor de behandeling van acne. Binnen onze praktijk volgen alle artsen deze richtlijn.

Eén van de huisartsen is gespecialiseerd in een behandeling met een heel sterk medicijn, iso-tretinoïne, dat in ernstige gevallen van acne ook door huisartsen mag worden voorgeschreven. We hebben dus speciale expertise in huis. Daardoor is het zelden noodzakelijk om hiervoor doorgestuurd te worden naar een huidarts en dat scheelt je dus je eigen-risico!

Voor zinvolle informatie kan je hier kijken.