Geen zin in seks

Wat is geen zin in seks?

Als iemand niet meer snel seksueel opgewonden raakt en minder plezier beleeft aan seks spreken we ook wel van een verminderd libido. Geen zin in seks komt vaak voor:  Ongeveer 20% van de vrouwen geeft aan er last van te hebben en ongeveer 15% van de mannen geeft aan er last van te hebben.

Wat zijn de symptomen van geen zin in seks?

Zin in seks is van veel zaken afhankelijk. Het is dan ook niet duidelijk te omschrijven wanneer er objectief sprake is van een verminderd libido. Het kan veel oorzaken hebben en voor iedereen iets anders betekenen. Problemen ontstaan over het algemeen pas wanneer 2 partners sterk van elkaar verschillende behoeften hebben. Dit kan leiden tot onderlinge verwijten en schuldgevoel. We spreken echter pas van verminderd libido als bij 1 van de partners de eerder ‘normale’ seksuele behoefte vermindert, waardoor problemen ontstaan. Als u gedurende langere tijd weinig zin heeft in seks, er geen plezier meer aan beleeft en niet meer seksueel opgewonden raakt, kan er sprake zijn van een verminderd libido. Bij vrouwen kan hierdoor de vagina niet vochtig (genoeg) wordt, wat kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap. Hierdoor kan de zin in seks nog meer afnemen. Geen zin in seks kan soms diepgeworteld zijn. Sommigen mensen hebben nooit zin in seks gehad en weer andere hebben er een regelrechte afkeer van. Dit soort zaken wordt een seksuele aversie genoemd. Het kan ook voorkomen dat mensen een afkeer hebben van een deel van het seksuele spel, zoals bijvoorbeeld van vocht dat vrijkomt of van bepaalde geluiden. Dit valt onder een seksuele fobie.

Hoe ontstaat geen zin in seks?

Verminderde zin in seks wordt vrijwel altijd veroorzaakt door psychologische problemen, of door verstorende factoren in de relatie. In slechts een beperkt aantal gevallen is er een lichamelijke oorzaak aan te wijzen.

Psychologische oorzaken:

 • Drukke maatschappij: na een drukke, vermoeiende dag met veel stress is de zin in seks vaak sterk afgenomen. Daarnaast kan er soms een prestatiedruk meespelen, waardoor seks geen moment is van ontspanning en de zin in seks kan verminderen.
 • Emoties: sterke emoties zoals angst, verdriet en boosheid hebben een grote invloed op de zin in seks. Ook andere negatieve emoties, zoals schuld- en schaamtegevoelens, hebben een negatieve invloed op de zin in seks. Bij mensen met negatieve seksuele ervaringen, zoals bij seksueel misbruik, is de zin in seks is vaak verdwenen. Deze personen kunnen vaak vanaf het begin af aan niet opgewonden worden of genieten van de seks, vanwege de negatieve associaties van vroeger.

Relationele oorzaken:

 • Een vaste relatie heeft vaak invloed op de zin in seks. De spanning en opwinding van de eerste tijd zijn vaak minder, waardoor sleur en verveling kunnen toeslaan. Als kleine irritaties niet worden uitgepraat kan grote invloed hebben op de zin in seks.
 • Een kinderwens kan veel veranderen in de seksuele relatie, seks krijgt een andere betekenis. Zeker wanneer het niet snel lukt, kan seks een verplicht nummer worden.
 • Wanneer zwangerschap eenmaal tot stand is gekomen kan angst een rol spelen in het verminderen van de zin in seks. Het is een hardnekkig misverstand dat seks schadelijk is voor de ongeboren vrucht en kan zorgen voor een miskraam, dit is niet zo.
 • Na de bevalling duurt het vaak enkele maanden voordat het seksleven weer op gang komt. De vagina is vaak erg gevoelig en alle aandacht gaat uit naar de baby. Ook als kinderen ouder worden kan hun nabijheid de zin in seks negatief beïnvloeden.
 • Problemen binnen de relatie, zoals bij een buitenechtelijke relatie of als er geen wederzijdse aantrekkingskracht meer is, kan dit zorgen voor verminderde zin in seks.

Lichamelijke oorzaken:

 • Bijwerkingen van medicijnen kunnen de zin in seks verminderen. Veelgebruikte oorzaken zijn antidepressiva, kalmeringsmiddelen en bètablokkers.
 • Alcohol is een belangrijke veroorzaker van verminderde zin in seks. Kleine hoeveelheden alcohol verhogen het libido, maar grote hoeveelheden of veelvuldig gebruik van alcohol zorgen voor het tegenovergestelde effect.
 • Pijn, epilepsie, aandoeningen die leiden tot een verstoring van de hormoonbalans en aandoeningen die zorgen voor schaamte, leiden tot een verminderde zin in seks.
 • De menstruatiecyclus oefent ook invloed uit op de zin in seks. Veel vrouwen hebben rondom de eisprong en/of menstruatie meer zin in seks dan op andere momenten. Vrouwen bij wie de baarmoeder is weggenomen kunnen het orgasme minder intens ervaren en de zin in seks kan daardoor afnemen.

Wanneer een probleem? In wisselende mate zin hebben in seks is normaal. Dit wordt een probleem wanneer:

 • De ene partner telkens meer zin heeft in seks dan de andere partner.
 • De ene partner meer zin heeft in seksuele variatie dan de andere partner, waarbij er geen goed compromis gevonden kan worden.
 • Wanneer oorzaken van verminderde zin in seks niet goed bespreekbaar zijn binnen een relatie. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel, waardoor de zin in seks steeds minder wordt. Wanner dit wel bespreekbaar is, kan de zin vanzelf weer terugkomen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Praat erover! Het is erg belangrijk om te praten met uw partner over de beiderzijdse beleving van seks. Dit voorkomt misverstanden en een hoop psychische problemen kunnen hierdoor worden verminderd of zelfs helemaal weggenomen. U voorkomt hier ook mee dat er een negatieve vicieuze cirkel ontstaan, waardoor 1 of beide partners uiteindelijk helemaal geen zin meer hebben in seks. Mocht seksualiteit in uw relatie een moeilijk bespreekbaar onderwerp zijn, kan het zinvol zijn om eens hierover te praten met uw huisarts, een psycholoog of seksuoloog.

Wanneer naar de huisarts? Het is verstandig naar uw huisarts te gaan wanneer:

 • De verminderde zin in seks uw relatie dreigt te verstoren.
 • U het als een belangrijk probleem ervaart.
 • U vermoedt dat u een (bovengenoemde) lichamelijke oorzaak heeft, of denkt mogelijk last te hebben van een psychiatrische aandoening zoals een depressie.

Uitgebreidere informatie: Uitgebreidere informatie over verminderde zin in seks vindt u hier