Baarmoederhalskanker

Preventie: baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen 700 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker.  Deze kwaadaardige ziekte ontstaat op de grens van baarmoedermond en baarmoederhals en kent een langdurig voorstadium, waarbij er sprake is van een afwijking in de cellen van het oppervlakteweefsel van de baarmoederhals. Het onderliggende weefsel is hierbij onveranderd. Laat je deze afwijking onbehandeld, dan heb je een grotere kans op het krijgen van baarmoederhalskanker.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. Het virus is erg besmettelijk. 80% van de vrouwen raakt eens besmet. Het lichaam ruimt de HPV-infectie bijna altijd weer op. Als een HPV-infectie zich ontwikkelt tot kanker duurt dit 10 tot 15 jaar.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bestaat sinds 1976. Ieder jaar doen ongeveer 500.000 vrouwen mee. Per 100.000 vrouwen sterven er 3 aan baarmoederhalskanker. Dankzij dit onderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 100 tot 150 vrouwen minder aan de ziekte.

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is niet verplicht. Onderzoek bij de huisarts is gratis. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden iedere 5 jaar uitgenodigd. Dit is voldoende een voorstadium of baarmoederhalskanker op te sporen. Het uitstrijkje zelf duurt 10 minuten. Het materiaal dat wordt verkregen wordt opgestuurd naar het laboratorium, waar een deskundige het bekijkt onder een microscoop. De uitslag krijg je per brief.

Factoren die de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker vergroten:

  • Leeftijd: vrouwen tussen de 30 en 35 hebben de grootste kans om baarmoederhalskanker te krijgen.
  • Roken
  • Bepaalde medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, bv na orgaantransplantatie.
  • Vrouwen die op jonge leeftijd seksueel actief zijn geworden. De baarmoederhals is dan nog aan het veranderen en gevoeliger voor infecties.

Bronvermelding:

  • RIVM Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker
  • NHG standaard Preventie en vroegdiagnostiek van cervixcarcinoom (2009)

Was dit nuttig?
Indien het antwoord negatief is, als u iets mist of iets voor verbetering vatbaar is nodigen we u graag uit om ons hierover via ons feedbackformulier te informeren.
height=”54″ />