Dikke Darm kanker

Darmkanker

In 2014 start het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dikkedarmkanker staat op de derde plaats van de meest voorkomende kankersoorten. (na prostaat/borst en huidkanker). Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Dikkedarmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld.
In de loop van 2014 krijgen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging om mee te doen. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar zullen elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren dat op bloedsporen gecontroleerd zal worden. Bloed in de ontlasting kan je niet altijd met het blote oog zien. Het kan wijzen op darmkanker, maar het kan ook een aantal andere (goedaardige) oorzaken hebben. Wordt er bloed in de ontlasting gevonden, dan zal vervolgonderzoek (bijvoorbeeld een kijkonderzoek) plaatsvinden. In 2019 zal iedereen tussen de 55 en 75 jaar in ieder geval één uitnodiging tot screening ontvangen hebben.
Meedoen aan het screeningsonderzoek is gratis. Moet er vervolgonderzoek plaatsvinden, dan wordt dat vergoed door de zorgverzekering waarbij eerst het eigen risico wordt aangesproken.
Er bestaan verschillende niet-beïnvloedbare en beïnvloedbare risicofactoren op het krijgen van darmkanker:

Niet-beïnvloedbaar:

  • Darmkanker in de familie: bij 5-10% van de patiënten is erfelijkheid de belangrijkste oorzaak.
  • Leeftijd: 90% van de darmkanker patiënten is ouder dan 50 jaar.
  • Aanwezigheid van darmpoliepen: vrijwel alle tumoren ontwikkelen zich uit slijmvlies ophopingen in de darm, poliepen.
  • Kanker in de voorgeschiedenis
  • Patiënten met een chronische darmontsteking zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Beïnvloedbaar:

  • Zorg voor voldoende beweging en een gezond lichaamsgewicht.
  • Waarschijnlijk zorgt een westelijk voedingspatroon voor een groter risico op darmkanker; in niet-westerse landen komt deze vorm van kanker namelijk minder vaak voor. Het eten van rood en voorbewerkt vlees zou een groter risico op dikkedarmkanker met zich meebrengen.
  • Rokers en mensen die fors alcohol gebruiken hebben meer kans op dikkedarmkanker.
  • Ter preventie van dikkedarmkanker is het wenselijk kennis te nemen van de beïnvloedbare risicofactoren, die heb je namelijk zelf in de hand! Verder is het belangrijk voldoende groenten en fruit te eten, dit zou beschermend werken.

Bronvermelding:
http://www.darmkanker.info
http://www.mlds.nl/

Was dit nuttig?
Indien het antwoord “nee” is, als u iets mist of iets voor verbetering vatbaar is nodigen we u graag uit om ons hierover via ons feedbackformulier te informeren.