Veel gestelde medische vragen

Een aantal veelgestelde vragen over medische onderwerpen en ons antwoord kunt u hier vinden. Vragen over de praktijkorganisatie vindt u elders op de site, klik hier.

De huisartsen in Nederland hebben een site ontwikkeld met antwoorden op allerlei vragen over gezondheid en ziekte. Op alfabet kunt u specifieke  informatie vinden. Hieronder een selectie:

Hieronder vind je nadere informatie over:

Kosten
Soa
Blaasontsteking
Herhaalrecept voor de pil
Spiraaltje Kijk ook eens op You Tube
Morningafterpil
Zwangerschapstest
Straks zwanger worden
Ik heb een briefje van de dokter nodig.

Kosten
De huisartsenzorg is verzekerd in de basisverzekering en het zogenaamde eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts. Voor de specialist, ziekenhuisopname, onderzoek in een laboratorium (denk aan bloedonderzoek bij de ATAL, een SOA-onderzoek, een röntgen- of echo-onderzoek) en medicijnen geldt het verplichte eigen risico. In 2014 is dat € 360 en in 2015 wordt dat € 375. Een SOA-onderzoek op bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe kost ongeveer € 185. Onze praktijk heeft hier wel het goedkoopste laboratorium voor geselecteerd.

Ik wil me laten testen op een soa
De praktijk heeft een apart SOA-spreekuur.
Zelftests die je kunt kopen op het internet of bij de drogist zijn NIET betrouwbaar!

Ik denk dat ik een blaasontsteking heb
Hiervoor kun je op het assistentenspreekuur komen. Dit kan van 8.30 – 12.00 en van 14.00 – 16.00 uur. Je hoeft geen urine mee te nemen. De urine wordt direct nagekeken en als je een blaasontsteking hebt krijg je direct een recept mee. Heb je een vaak terugkerende blaasontsteking kijk dan hier.

Ik wil graag een herhaalrecept voor de pil
Hiervoor kun je de herhaalreceptenlijn bellen tel: 020 – 525 3199 of via onze website.

Indien je de pil slikt, maar niet eerder een herhaalrecept via onze praktijk hebt verkregen, wil je deze dan aanvragen via een e-mail consult en daarbij vermelden of je rookt en of  je trombose hebt doorgemaakt. Deze aanvullende informatie is voor ons belangrijk om een risico-inschatting  te kunnen maken wat betreft het tromboserisico in het kader van je pilgebruik.

Ik wil een spiraaltje, wat zijn de mogelijkheden
Hier hebben we een speciale eigen IUD folder voor ontwikkeld. Kijk ook eens op You Tube

Ik denk dat ik de morningafterpil nodig heb
Je kunt voor de morningafterpil zonder recept naar de drogist of apotheek gaan. De pil heet Norlevo. Je hoeft hiervoor niet bij je huisarts langs. Bij twijfel vraag advies aan je huisarts.

Vanaf wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
Drie weken na geslachtsgemeenschap is de normale zwangerschapstest betrouwbaar en sluit een negatieve test zwangerschap vrijwel uit. Vrijwel, dus als de menstruatie uitblijft of verandert is er uiteraard toch reden voor een consult.

Straks zwanger worden
De overheid heeft samen met kennisinstellingen de site straks zwanger worden ontwikkeld waar de meeste vragen op beantwoord worden.

Ik heb een briefje van de dokter nodig.
Meestal is dat niet zo. Om de weg te vinden in de regels bij verklaringen, woning zoeken, hulp in de huishouding, keuringen, reiskosten voor ziekenhuisbezoek en nog veel meer kunt u op de Amsterdamse Verwijswijzer terecht.