Schengenverklaring

 

Ik ga op vakantie en neem mee…. de Schengenverklaring.

Bij gebruik van medicatie vallend onder de Opiumwet vereist het Schengenverdrag dat deze patienten op reis binnen het Schengengebied een ‘verklaring’ bij zich dragen waaruit blijkt dat een arts hen het gebruik van die medicijnen heeft voorgeschreven.
Deze verklaring voorkomt dat je op reis (juridische) problemen krijgt, als bij jou deze middelen vallend onder de Opiumwet worden aangetroffen.

Medicijnen die het betreffen zijn o.a. morfinepreparaten maar ook medicijnen als Temazepam, Oxazepam en Ritalin of Concerta.

De verklaring wordt ondertekend door de arts die het medicijn heeft voorgeschreven en gewaarmerkt door de Inspectie van de Gezondheidszorg.

Als je een Schengenverklaring nodig hebt moet je deze zelf zover mogelijk invullen en voor de ondertekening met de huisarts een afspraak maken op het spreekuur. Het kan NIET afgewikkeld worden op het vaccinatiespreekuur.

Per land kun je hier vinden wat voor verklaring er nodig is.

De door je zelf in te vullen Schengenverklaring kun je zelf downloaden en invullen.

Voor veel niet Schengenlanden heb je een Engelstalige verklaring nodig. Deze kun je zelf downloaden en gebruiken om zelf een verklaring op te stellen; de naam van de arts en de AGB-code plus de ondertekening plus stempel kan op de praktijk aangevuld worden door de huisarts.

Lees verdere informatie zorgvuldig door in een speciale brochure.