Monochloorazijnzuur en wratten

Er is een vrijwel pijnloze behandelmogelijkheid voor voetwratten. Namelijk het door de assistente of huisarts laten aanstippen met een speciale zure oplossing van monochloorazijnzuur.

Door het zuur dat als het ware in de wrat trekt wordt het wrattenweefsel dood gemaakt. Normaal behandelen we wratten met vloeibare stikstof. De behandeling met MCA bij voetwratten is even effectief of zelfs effectiever, het grote voordeel is dat het aanbrengen geen pijn doet.

Probleem was dat het erg moeilijk is om aan deze oplossing te komen. Uiteindelijk hebben we besloten het als “medisch hulpmiddel” zelf te maken. We bieden het ook te koop aan collega huisartsen en dermatologen. Het is dus niet voor eigen gebruik door de patiënt.

Voor de behandeling van wratten bent u zonder afspraak welkom op ons assistentespreekuur, dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

De verkoopsite voor huisartsen en  dermatologen vindt u hier.

 


Lente; Verliefd; Seks; Anticonceptie; Keuzehulp…..

We hebben een online keuzehulp anticonceptie ontwikkeld. In de lente is hij online.

Wil je wel seks maar geen baby dan moet er anticonceptie gebruikt worden. Maar welke? We willen allemaal graag dat vrouwen zelf keuzes maken, maar wat moet je kiezen? Welk middel past bij jou, dat is nog niet zo makkelijk. Wil je een regelmatige menstruatie, wil je 100% zekerheid, heb je weinig geld, wil je geen hormonen, loop je een risico op een soa? Allemaal verschillende vragen waar je bij de dokter niet even snel een antwoord op krijgt. Daarom is er nu de keuzehulp anticonceptie. Alle middelen worden er uitgelegd, verschillende wensen passerende revue en er is een keuzehulp die je helpt  het middel te kiezen dat bij je past.

Allemaal zonder belang van de farmaceutische industrie, alleen maar neutrale informatie!

 

 


Suïcide protocol, zelfmoord voorkomen in het nieuws

Dat we als Studentenartsen ons suïcide protocol hebben rondgestuurd is niet ongemerkt gebleven.

We werden gebeld door Folia, door het Parool, door Medisch Contact, door Eén Vandaag, door Linda-Nieuws.

Op de radio zijn we ook geweest: Eén Vandaag zond een interview rechtstreeks uit, net zo als FunX radio, en Amsterdam FM.

Nu nog hopen dat het zal helpen.

Een beetje omzien naar elkaar, vragen of het wel goed gaat en zo nodig naar de huisarts en hulp vragen, dat moet er gebeuren.

 


Mirena

Op 21 december kwam in het nieuws dat Mirena spiraaltjes die tussen 27 oktober en 21 december geplaatst zijn mogelijk niet goed zouden zijn.

Het betreft niet het Mirena spiraaltje zelf, dat is prima, maar het inbreng hulsje waar verkeerde getalletjes op staan. Bij onervaren artsen kan dit theoretisch problemen geven bij het inbrengen. Het gaat om circa 200 spiraaltjes in Nederland, de rest ligt nog bij de apotheek of de groothandel en is door de leverancier teruggehaald.

De huisartsen bij ons in de praktijk zijn zeer ervaren met het inbrengen van spiraaltjes. Het is uitgesloten dat bij patiënten van ons door een verkeerde nummering op de inbrenghuls het Mirena spiraal niet goed geplaatst is.

Om onrust te vermijden proberen we alle vrouwen die het betreft dit jaar nog even telefonisch te benaderen.


Suïcide protocol naar universiteiten en hogescholen

Uit onderzoek naar gedachten over suïcide onder studenten is door onze Sectie Onderzoek, Ontwikkeling en Preventie een suïcide protocol voor onderwijssleutelfiguren in het hoger onderwijs ontwikkeld.

Met steun van de Triodos Foundation is dit protocol naar alle universiteiten en hogescholen in Nederland gestuurd.

Het protocol is hier te downloaden in het Nederlands en in het Engels.

Meer informatie over suïcidepreventie in het onderwijs in het algemeen is hier te vinden. Naast informatie is hier onder andere ook een handreiking suïcidepreventie en een e-learning te vinden.


Gratis HIV test, HIV testweek

Gratis HIV test, HIV Testweek

Onze praktijk doet mee met de gratis HIV testweek die van 28 November t/m 2 December in Amsterdam gehouden wordt.

Onder het motto HIV uit Amsterdam.

Met HIV kan je lang en gezond leven, maar alleen als je weet dat je het hebt.

Laat je nu testen, gratis, vertrouwelijk en gelijk de uitslag.

Onze praktijk heeft hier inloopspreekuren voor:

  • maandag 28 november (10.00-16.00 uur),
  • dinsdag 29 november (9.00-13.00 uur),
  • donderdag 1 december (9.00 uur-15.00 uur)
  • vrijdag 2 december (9.00-16.00 uur)

Heb je mogelijk risico gelopen, kom langs!


Dag van de Mantelzorger

10 november 2016: Dag van de Mantelzorger.

Mantelzorg is Topsport.

Mantelzorgende studenten zijn studenten die (niet beroepsmatig) zorgen voor een familielid, partner, vriend of kennis, vanwege diens (lichamelijke en/of psychische) ziekte of gezondheidsbeperking. Net zoals het aantal mantelzorgers in onze participatiemaatschappij toeneemt, neemt tevens het aantal mantelzorgende studenten toe. Er is speciale aandacht nodig voor deze groep, die naast studeren en mantelzorgen weinig tijd overhoudt voor ontspanning.

Mantelzorgende studenten angstiger en depressiever en meer studievertraging

Uit onderzoek van de studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat studenten die tevens mantelzorg verlenen significant hoger scoren op depressie en angst. Tevens lopen de mantelzorgende studenten significant meer studievertraging op dan studenten die geen mantelzorg verlenen.

Nog geen regelingen voor mantelzorgende studenten bij onderwijsinstellingen hoger onderwijs

In tegenstelling tot bijvoorbeeld topsporters, kunnen mantelzorgende studenten geen aanspraak maken op een speciaal voor hen bestemde regeling, in de vorm van onderwijsaanpassingen of financiële tegemoetkomingen. Nu moeten zij vaak eerst in meerdere gesprekken bij de onderwijsinstelling aantonen dat zij hiervoor in aanmerking komen, wat hen tijd en energie kost die zij niet hebben.

Extra ondersteuning en aandacht voor Mantelzorgende studenten hard nodig

Er zijn momenteel verschillende initiatieven van UvA, HvA, Vu en Windesheim om extra ondersteuning en aandacht voor mantelzorgende studenten op de agenda te zetten. Alle hoger onderwijs instellingen, landelijke onderwijskoepelorganisaties en de landelijke politiek zullen zoveel mogelijk hierbij betrokken worden om ook regelingen als flexstuderen zoveel en zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor alle mantelzorgende studenten.

Voor een factsheet klik hier.


Griepprik 2016

Ook dit jaar zullen wij weer gaan vaccineren tegen influenza. De patiënten die voor deze vaccinatie in aanmerking komen zullen hiervoor eind oktober per email of per post een uitnodiging ontvangen.

De assistentes kunnen op maandag 7 november van 14.30-17.00 en van 18.00-20.00 uur en op  donderdag 10 november van 18.00-20.00 uur de griepprik toedienen.


Ferlin Fitz-Jim nieuwe dokter

Per september hebben we een nieuwe collega: Ferlin Fitz-Jim. Hij volgt Cleo-Lotte Vervoort op.

Ferlin Fitz-Jim

 

 

 

 

 

 

 

Ferlin heeft zijn opleiding tot huisarts in Amsterdam gevolgd. Daarna heeft hij in Noorwegen als huisarts gewerkt. Hij spreekt dus vloeiend Noors en Zweeds. Zijn aandachtsgebieden zijn oa: chirurgie, spiraaltjes, implanon, sex en soa en motiverende gesprekstherapie.

Belangrijker: het is een heel aardige dokter die mensen goed op hun gemak kan stellen.