Monochloorazijnzuur en wratten

Er is een vrijwel pijnloze behandelmogelijkheid voor voetwratten. Namelijk het door de assistente of huisarts laten aanstippen met een speciale zure oplossing van monochloorazijnzuur.

Door het zuur dat als het ware in de wrat trekt wordt het wrattenweefsel dood gemaakt. Normaal behandelen we wratten met vloeibare stikstof. De behandeling met MCA bij voetwratten is even effectief of zelfs effectiever, het grote voordeel is dat het aanbrengen geen pijn doet.

Probleem was dat het erg moeilijk is om aan deze oplossing te komen. Uiteindelijk hebben we besloten het als “medisch hulpmiddel” zelf te maken. We bieden het ook te koop aan collega huisartsen en dermatologen. Het is dus niet voor eigen gebruik door de patiënt.

Voor de behandeling van wratten bent u zonder afspraak welkom op ons assistentespreekuur, dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

De verkoopsite voor huisartsen en  dermatologen vindt u hier.

 


Verliefd, Seks, Anticonceptie….. Keuzehulp!

We hebben een online keuzehulp anticonceptie ontwikkeld.

Wil je wel seks maar niet zwanger worden dan moet er anticonceptie gebruikt worden. Maar welke?
We willen allemaal graag dat vrouwen zelf keuzes maken, maar wat moet je kiezen? Welk middel past bij jou, dat is nog niet zo makkelijk.
Wil je een regelmatige menstruatie, wil je 100% zekerheid, heb je weinig geld, wil je geen hormonen, loop je een risico op een soa? Allemaal verschillende vragen waar je bij de dokter niet even snel een antwoord op krijgt.
Daarom is er nu de keuzehulp anticonceptie. Alle middelen worden er uitgelegd, verschillende wensen passerende revue en er is een keuzehulp die je helpt  het middel te kiezen dat bij je past.

Allemaal zonder belang van de farmaceutische industrie, alleen maar neutrale informatie!

 

 


Migraine

Wij optimaliseren de zorg voor migraine

  • Wist je dat als je teveel of te vaak pijnstillers voor je migraine neemt, de hoofdpijn juist kan verergeren?
  • Wist je dat er meerdere soorten hoofdpijn tegelijkertijd kunnen bestaan?
  • Wist je dat er bepaalde medicijnen bestaan die migraine aanvallen kunnen voorkomen of het aantal kan doen afnemen? De zogenaamde preventieve medicatie. Het blijkt dat veel mensen met migraine geen weet hebben van het bestaan hiervan.

Heb je last van migraine en denk je dat er wel wat meer aan gedaan kan worden? Neem dan contact op met de praktijk.

We willen je vriendelijk vragen om deze korte vragenlijst (alleen de gele velden invullen) ingevuld mee te nemen naar het spreekuur. Dit geeft ons een indruk van de hevigheid van je klachten.

Je kunt voor de behandeling van je migraine terecht bij al onze huisartsen.

Wil je alvast meer weten over migraine? Kijk dan hier.


Nieuw: SOA spreekuur

Voor mensen die zich zekerheidshalve willen laten testen op een SOA en die zelf geen lichamelijke klachten hebben openen we een speciaal SOA-spreekuur.

Een aantal assistentes hebben hier een speciale training voor gevolgd. Uiteraard wordt er door een arts gesuperviseerd.

Snel handig en uitgebreid.

De gratis condooms liggen klaar!


Nieuw: afspraak maken via het internet

Het is gelukt!

We hebben de mogelijkheid om via het internet afspraken te maken gerealiseerd. Dit is een al heel lang bestaande wens, bij ons en bij veel patiënten. Helaas werden we niet door het huisartsinformatiesysteem ondersteund en hebben we het zelf moeten laten ontwikkelen. We hopen dat het aan een behoefte tegemoet komt

Om te beginnen hebben we een deel van onze afspraakmogelijkheden geblokkeerd voor internetafspraken. Bij succes breiden we het uit.

Een afspraak een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek kan ook via het internet.

Afspraken voor  tropenvaccinaties maakt u via Reisprik.

Voor informatie klikt u hier.


Geschrokken van de kosten…

Eigen risico.
Er bestaat een eigen risico voor de zorg. Veel mensen beseffen niet dat zorg kosten met zich mee brengt. Gelukkig vallen de kosten van de huisarts niet onder het eigen risico. Wat de huisarts zelf doet valt onder de basisverzekering. Een overzicht van de kosten van huisartsenzorg ziet u hier. In onze praktijk bieden we ook veel verrichtingen zelf aan, daarvoor hoeft u dus niet naar het ziekenhuis. U kunt denken aan het plaatsen van een spiraaltje of hormoonstaafje, het behandelen van een ingegroeide teennagel, het verwijderen van onderhuidse zwellingen, het behandelen van moedervlekken, het bevriezen van wratten, het hechten van wonden  etc etc.

Maar…
Kosten van medicijnen, bloedonderzoek, ontlastingonderzoek, onderzoek op soa’s, echo’s, rontgenfoto’s, bezoek aan het ziekenhuis etc etc vallen wel onder het eigen risico, en de zorgverzekering zal dat dus bij u in rekening brengen.
We horen nog wel eens: als ik geweten had dat het zoveel geld kost had ik het niet laten doen. Sterker: we worden wel eens gevraagd om kosten voor onderzoek voor onze rekening te nemen. Er wordt ons nog wel eens verontwaardigd verweten het eigen risico niet besproken te hebben. We brengen dit hier nog eens onder de aandacht: er is een eigen risico in de zorg.
Het eigen risico is een wettelijke regeling, daarvoor moet u dus bij de politiek in Den Haag zijn en niet bij ons. Kosten van de zorg zijn ook onze zorg. We kunnen echter niet weten wat de zorgkosten voor alle verrichtingen of specialistische behandelingen zijn, deze worden door de zorgverzekeraar afgesproken met de ziekenhuizen en laboratoria en dit is, raar genoeg, geen openbare informatie. Dat is een voortvloeisel van de marktwerking, het betreft concurrentie gevoelige informatie…  Voor de kosten van het door ons veel ingeschakelde laboratorium kunt u op hun site terecht, hier is een link. Over onze frustatie over verschillen tussen vergoedingen aan huisartsen of specialisten voor kleine verrichtingen kunt u hier lezen.

Opletten.
Wij doen ons best om kosten van zorg zo laag mogelijk te houden. Kosten maken deel uit van onze afwegingen om naar een bepaald laboratorium of kliniek te verwijzen. Achter de schermen proberen we ook invloed uit te oefenen om de kosten lager te krijgen.
Maar de patiënt moet ook zelf opletten: als u om nader onderzoek vraagt krijgt u de rekening!

De Landelijke Huisarts Vereniging (LHV) en het NPCF (Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie) hebben een speciale site ontwikkeld: www.watzegtmijnpolis.nl waar u antwoord kunt vinden op de vraag of iets wel of niet vergoed wordt.

 


Wij stappen van Diclofenac over op Naproxen

Wij stappen over op Naproxen:
NSAID’s zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen kunnen bij langdurig gebruik leiden tot hart – en vaatziekten zoals hartinfarct en hersenbloedinig. Bewezen is dat Naproxen minder risico´s geeft op hart -en vaatziekten dan Diclofenac, reden voor ons om per september 2013 ons voorschrijfgedrag hierop aan te passen:

  • De artsen van de Oude Turfmarkt zullen bij voorkeur geen recepten met Diclofenac meer voorschrijven.
  • Patiënten die een herhaalrecept voor Diclofenac aanvragen zullen daar Naproxen voor in de plaats krijgen en via de apotheek geïnformeerd worden over het veranderde beleid.

Voor vragen en individuele gevallen kunt u natuurlijk altijd terecht op ons spreekuur of uw vraag stellen via ons e-mail consult.


Water als “Leestip voor de Koning”

De Koninklijke Bibliotheek heeft een leeslijst opgesteld voor de Koning en zijn gezin; “de leeslijst voor de Koning”. Ons boek WATER! als medicijn heeft hierop een prominente plaats gekregen.

Natuurlijk heeft Prins Willem Alexander het boek in zijn hoedanigheid als voorzitter van de commissie water al van ons ten geschenke gekregen. Nu kan hij het, met steun van de Koninklijke Bibliotheek, weer uit de kast pakken. Ook leuk voor Maxima en de meisjes. Er staan behalve wetenschappelijke kennis ook leuke plaatjes, foto’s en gedichten in. Ook kun je lezen hoe in andere – verre – landen water gebruikt wordt in de volksgeneeskunde. We zullen ook een exemplaar aan Prinses Beatrix sturen.

Het boek is bij ons in de praktijk aan de balie voor € 12,50 verkrijgbaar.
Een mailtje met uw naam, adres en bankrekeningnummer naar studentenartsen@uva.nl onder vermelding van “Water, als medicijn” volstaat ook. We sturen het boek dan naar u toe.