Najaar 2020
Ramtin Moosavian volgt de master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences aan de VU. Ramtin brengt de huidige voedingskennis en voedingsinname van studenten in het hoger onderwijs in kaart. Momenteel is er weinig bekend over de huidige voedingskennis onder studenten. Voedingskennis kan gelinkt worden aan obesitas, welke weer gelinkt kan worden aan verschillende gezondheidsproblemen. Van belang bij voedingskennis zijn ook de vaardigheden en beslissingen m.b.t. voeding in een bredere context. Deze factoren in kaart brengen, kan aanknopingspunten geven om bepaalde gezondheidsproblematiek te verhelpen.
Amber de Jong volgt de bachelor Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voor haar wetenschappelijke stage doet zij onderzoek naar de effecten van COVID-19 gerelateerde stress onder studenten. COVID-19 en de daar bijbehorende thuisisolatie lijkt, zo blijkt uit eerste onderzoeken, effect te hebben op de psychische gezondheid van studenten. Vanuit Therapieland zijn er eHealth modules ontwikkeld ter ondersteuning bij COVID-19 gerelateerde stress onder studenten. Amber zal onderzoek doen naar de effectiviteit van deze modules, inclusief factoren als recruitment en therapietrouw.
Maaike Walraad volgt de bachelor Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor haar bachelorstage doet ze onderzoek naar het voorkomen van chronische koolmonoxide vergiftiging in de huisartspraktijk. Chronische koolmonoxide vergiftiging is een onderschat probleem, wat momenteel weer onder de aandacht wordt gebracht in de wetenschap. De symptomen die passen bij een dergelijke vergiftiging zijn aspecifiek, en daarom wordt er niet vaak over gedacht als mogelijke oorzaak van de klachten. Er wordt onderzocht welke fysieke en psychische klachten voorspellen of er sprake is van een chronische koolmonoxide vergiftiging. Daarbij wordt er gekeken naar de rol van huisvesting in dit probleem.
Yoël da Costa Senior volgt de master Geneeskunde aan de UvA/AMC. Voor zijn wetenschappelijke stage doet hij onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva in de huisartspraktijk. Het gebruik van antidepressiva is wijdverbreid en de effectiviteit meermaals bewezen. Op de lange termijn is er risico op aanzienlijke bijwerkingen, zoals maag-, darm- en leveraandoeningen, een verhoogd cardiovasculaire risico en gewichtstoename. Over het afbouwen van deze medicatie is veel onbekend en er bestaan geen eenduidige richtlijnen. Veel patiënten zijn bang voor een terugval zodra zij de medicatie staken en gebruiken daarom jarenlang onnodig antidepressiva. Als op voorhand duidelijk is bij wie afbouwen gemakkelijk zal gaan en bij wie niet, kan een inschatting van het risico worden gemaakt en de begeleiding tijdens het afbouwen hier op worden aangepast. Daartoe zal Yoël gaan kijken welke factoren in welke mate een rol spelen bij het succesvol afbouwen van antidepressiva
Lydia Wolfs onderzoekt in haar onderzoekstage de effectiviteit van E-health bij burn-out gerelateerde klachten bij studenten, middels een online Mindfulness programma vanuit Therapieland. Dit is onderdeel van haar Master Management, Policy Analysis en Entrepreneurship in the Life and Health Sciences aan de Vrije Universiteit.
.