Najaar 2022

Janet Beers volgt de master Geneeskunde aan de VU/Amsterdam UMC en doet haar wetenschappelijk stage bij Huisartsen UvA. Zij doet onderzoek naar waarom bepaalde medicatie- en leefstijladviezen van de zorgmedewerker bij mensen met een chronische aandoening, wel of niet worden opgevolgd. Bepaalde wensen van de patiënt en adviezen van de arts kunnen hierbij frictie opleveren. Door inzicht te krijgen in de overwegingen van patiënten hopen we de ketenzorg te kunnen verbeteren.

Emma Janse volgt haar master geneeskunde aan de UvA. In het kader van haar wetenschappelijke stage doet zij onderzoek bij huisartsenpraktijk UvA. Zij ontwikkelt en evalueert een informatieve website voor vrouwen in en na de overgang, in samenwerking met artsen en onderzoekers. Overgangsklachten krijgen nog niet veel aandacht in de huidige maatschappij, en zitten nog vaak in de taboesfeer, terwijl veel vrouwen door deze klachten worden belemmerd in hun dagelijks leven. Het doel van de website is vrouwen beter te informeren zodat zij betere keuzes kunnen maken wat betreft preventie en eventuele behandeling gezien hun eigen situatie en preferenties.
Voorjaar 2022

Lydia de Bruijn – de Goffau volgt de master Geneeskunde aan de VU/Amsterdam UMC. Voor haar wetenschappelijke stage gaat zij aan de slag met het probleem van de (te) lange wachtlijsten voor de GGZ. Ze onderzoekt of voor patiënten met depressie, angst en stress-gerelateerde klachten de begeleiding van doktersassistentes bij het volgen van e-Health programma’s helpt om deze periode te overbruggen.

Birgit Niemeijer volgt de master Geneeskunde aan de UvA/Amsterdam UMC locatie AMC. Voor haar onderzoeksstage doet zij onderzoek naar de mogelijkheid van het inzetten van ‘social support’ groepen voor (internationale) studenten die kampen met eenzaamheid of mentale gezondheidsproblemen. ‘Social support’ groepen worden zowel nationaal als internationaal op grote schaal ingezet met het idee dat personen die kampen met dezelfde problemen en/of ervaringen elkaar kunnen ondersteunen. Op dit moment is het echter nog onduidelijk wat een goede inhoudelijke basis voor deze groepen is en voor welke specifieke groep studenten het een geschikte vorm van ondersteuning zou zijn. Het doel van het onderzoek is dan ook antwoord te geven op deze vragen; hiermee zal format voor een toekomstige pilot-studie worden opgezet.

Zeeger Woerdman volgt zijn master geneeskunde aan de UvA en wil na afronding hiervan huisarts worden. Voor zijn wetenschappelijke stage doet hij onderzoek naar de samenhang tussen persoonlijkheid, sportactiviteit en mentale gezondheid. Ondanks bekende verbanden tussen sport en persoonlijkheid ontbreekt het in de literatuur aan een duidelijk overzicht hiervan m.b.t. mentale gezondheid. Deze factoren in kaart brengen kan mogelijk leiden tot meer geïndividualiseerde sportadviezen en daarnaast vervolgonderzoek richting geven.

Joan Man volgt de master Management, Policy Analysis, Entrepreneurship in the Health & Life Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor haar wetenschappelijke stage doet zij onderzoek naar de ervaren mentale gezondheid van LGBTQI+ studenten binnen het hoger onderwijs. Ondanks dat de diversiteit en de publieke aanvaarding voor LGBTQI+ mensen aanzienlijk zijn toegenomen, blijven de identiteitsgebonden aspecten van discriminatie en stigmatisering een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van LGBTQI+ studenten. Het onderzoeken van deze factoren kunnen concrete actiepunten opleveren voor hoge onderwijsinstellingen.

Joanne van Winkoop volgt haar master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in the Health & Life Sciences (MPA) aan de VU Amsterdam. Zij doet onderzoek naar therapietrouw bij eHealth. Er wordt specifiek gekeken naar redenen waarom een deel van de patiënten van de POH-GGZ niet starten aan aangeboden eHealth tools. Door inzicht te krijgen in de overwegingen van de patiënten kunnen eHealth tools efficiënter worden ingezet en kunnen patiënten, zowel in deze als in andere huisartsenpraktijken, beter worden geholpen.

Frédérique Jurgens volgt de master Management, Policy, Analysis & Entrepreneurship in Health and Life Sciences aan de VU. Voor haar onderzoekstage ontwikkelt en evalueert zij een website die patiënten met migraine van informatie voorziet en adviseert. Door een e-health tool in te vullen, krijgen patiënten die last hebben van migraine, persoonlijk advies wat zij kunnen doen om migraine klachten en aanvallen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Amber Sterenborg volgt de bachelor Gezondheid en Leven aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Mentale gezondheid en leefstijl zijn nauw met elkaar verbonden, maar onduidelijk is nog of de ontvangen hulp voor mentale gezondheidsproblemen ook verband heeft met de leefstijl van studenten. Het doel van dit onderzoek is dan ook om te kijken naar welke hulp studenten hebben ontvangen voor hun mentale gezondheid en of deze effectief is geweest voor de verbetering van zowel de mentale gezondheid als de leefstijl.

Sanne Heijink volgt de master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences aan de VU. Tijdens haar wetenschappelijke stage gaat zij kijken naar de ervaringen van vrouwen met een afwijkend uitstrijkje met betrekking tot hun seksuele gezondheid. Tevens onderzoekt zij de ervaringen van diezelfde vrouwen met de door de huisarts aangeboden ondersteuning. Hierbij hoopt ze de huisartsenpraktijk nieuwe inzichten te geven in hoe deze vrouwen het beste geholpen kunnen worden in het proces.